Schmidt Jenő a Spirit FM Aktuál című műsorában

2023. 02. 01. | A TÖOSZ a médiában

Nagy mértékű drágulás várható az idén a menzákon, elsősorban az élelmiszerárak inflációja miatt. Eközben egy jogszabály-tervezet hozhat jelentős változást a beruházások terén, a rezsihozzájárulással kapcsolatos tárgyalások pedig - egyelőre - megálltak. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: nyárra kaphat új forrásokat az önkormányzati szektor.

Menza-ügy

Schmidt Jenő szerint itt az egyik lehetőség, ha van a településnek saját konyhája, a másik pedig, ha egy külső szolgáltatótól rendel. Mindkettőre van támogatás, de a szerződések alapján lennie kell valamilyen nyomkövetésnek az infláció miatt - tette hozzá. Ezt a saját forrásból teszi hozzá az önkormányzat, az állami segítség ehhez tud igazodni, de csak később, 2-3 hónap múlva. Mint mondta, a költségvetésben benne vannak az irányszámok, aki ebből nem jön ki, kérhet kiegészítő támogatást, de ha kap, ha nem, a vállalkozókat ki kell fizetni.

Új jogszabály

A TÖOSZ-nak vannak észrevételei ahhoz a jogszabály-tervezethez, amely az építési beruházások rendjét szabályozza. Egy ponton az államnak az önkormányzati autonómiával szembeni túlhatalmát biztosítaná ez a jogszabály. Schmidt Jenő úgy fogalmazott: a beruházásokat nagyon sok minden előzi meg, hatástanulmányok, tervek, ez évek munkája. Emellett fontos, hogy az ellátások tekintetében hol, mit csinál a kormány, ez egy transzparens dolog, ez jó, a kérdés, hogy az önkormányzatok hogy kerülnek a képbe - jegyezte meg.

A TÖOSZ elnöke azt mondta: az önkormányzatok önálló jogi személyek, és ez a jogszabály-tervezet azt mondja, hogy minden olyan beruházás, ami nemzeti értékhatár felett van - ez 50 millió forint -, és ha az összeg fele uniós forrásból származik, akkor azt a minisztérium végzi. Ugyanakkor nem nagyon van olyan beruházási összeg, ami 50 millió alatt van, a beruházások 90 százaléka 50 millió feletti, ez több ezer beruházást jelent egy évben - közölte Schmidt Jenő, hozzátéve: egy ekkora részt kezelni szinte lehetetlenség, ráadásul ez jogkörelvonás, ez uniós tekintetben is sérti az önkormányzati chartát.

Mint mondta: ha át kell adni a beruházást, akkor lekerítik az ingatlant is, ahol mondjuk az építkezés folyik, de így például maga a polgármester sem mehet be oda. Szerinte biztosan a segíteni akarás van emögött, de mint fogalmazott: ez így nem lesz jó.

Az új jogszabályról Lázár János minisztériumával kell egyeztetni, és ha ezt elfogadják, szinte minden beruházás ide fog tartozni, kivéve az, amit a kormány máshová rendel - mondta.

Rezsihozzájárulás

A pénzek egy részét már kiosztották, Schmidt Jenő azt mondta: az egyeztetés most megállt, de tegnap Lantos Csaba energetikai miniszternél jártak, szerinte ez érinteni fogja ezt a területet is. Az első kör lement, ez nagyjából májusig rendezi a kérdést a települések 90 százalékánál. A TÖOSZ elnöke úgy gondolja, a következő kör akkor lesz, amikor az új beszerzések megtörténnek a földgáz tekintetében. Nyárra várja azt, hogy új forrásokat kaphat az önkormányzati szektor.

A teljes interjú itt hallgatható meg:

 

Forrás: Spirit FM