„Ennek még nagy ára lesz!” Különpénzt kérne a kormány az iskolák után

2016. 05. 31. | A TÖOSZ a médiában

Önkormányzati szolidaritási hozzájárulást vezetne be a jövő évi költségvetés tervezete; az iskolafenntartó településekre vetnék ki az adó jellegű elvonást, amitől 21,3 milliárd forintot vár a kormányzat. Ezen kívül 26,7 milliárd forinttal csökkentik az önkormányzatok éves támogatását, mivel az iskolák fenntartása-működtetése teljes egészében átkerül az államhoz.

– Nem értem, miért gondolja a kormányzat: ha elvágja az önkormányzati kapcsolatokat, attól jobb lesz az oktatás – reagált Schmidt Jenő fideszes tabi polgármester, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. – A létrehozandó ötvenhat központ is távol lesz a megoldandó problémáktól. Az önkormányzatok viszont nem fognak már támogatást nyújtani az iskoláiknak, mert nem lesz miből és kivel. Az újabb államosítás költségeit pedig megint csak velük fizettetik meg, ami tovább rontja az intézménnyel rendelkező önkormányzatok amúgy is rossz helyzetét és csökkenti a helyi adók helyben történő felhasználásának amúgy is apadó mértékét. Tovább csökken a települési autonómia, a gazdálkodási önállóság és szabadság. Ez az út nagyon veszélyes, mert nem csupán a forrást központosítja az állam, hanem a konfliktusokat is, magára húz tehát minden problémát. Ennek még nagy ára lesz!...

A TÖOSZ-elnök nem érti, a megyei jogú városok és a kisvárosok szövetségének elnöke (előbbi Szita Károly kaposvári polgármester – a szerző) miért támogatja az iskolaállamosítást. Schmidt Jenő arról is beszélt: úgy tudja, készültek olyan kormányzati számítások és tervek, melyek csökkentenék az iskolák számát, akár több száz is megszűnhet. Azt azonban még nem tudni – tette hozzá –, hol jönnének létre a nagy iskolaközpontok, ezekhez hogyan integrálnák a kisiskolákat, és hogyan szervezné meg az állam (immár önkormányzati segítség nélkül) a gyermekek iskolába járását.

Forrás: sonline.hu