Boros Péterné: szeretnénk komoly eredményeket elérni

2021. 03. 02. | A Stresszmentes munkahelyek a magyar önkormányzatoknál projekt hírei

Az Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) azért fontos a stresszmentes önkormányzati működés, mert nagyon sok problémával küzdenek a hivatalok. Szeretnének ebben a projektpartnereikkel együtt komoly eredményeket elérni és azokat visszacsatolni, annak érdekében, hogy hozzájáruljanak a stressz kezeléséhez - mondta Boros Péterné, a Stresszmentes munkahelyek a magyar önkormányzatoknál című projektről a konzorciumvezető MKKSZ elnöke.

Az hogy stresszmentesebbé kellene tenni az önkormányzati hivatalok működését, azt már egy korábbi, TÖOSZ-szal közös pályázatukban is próbálták feldolgozni, az úgynevezett harmadik oldali erőszak kezelése, az ügyfelek részéről megvalósuló erőszak ügyében tettek lépéseket egy pilot projekt keretében gondolkodtak együtt. A harmadik oldali erőszak megelőzése helyi szinten: 2012-től tartó projekt célja az önkormányzatok és azok munkatársai ellen előforduló erőszak megelőzése volt. Mint mondta, a projektet a TÖOSZ mellett a Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetségével, és a Norvég Önkormányzati Alkalmazottak Szakszervezetével közösen valósították meg. Hangsúlyozta, hogy a projekt fontos célkitűzése volt a szakmai tapasztalatok cseréje, a háromoldalú párbeszéd fejlesztése és a méltányos munkakörülmények megteremtése az önkormányzati szektorban. A programban résztvevők fontosnak tartották, hogy az önkormányzati közigazgatás területén legyenek felkészültek arra, hogy a „harmadik” fél által elkövetett erőszakos cselekményekkel szemben fellépjenek és azokat megelőzzék.

Látják, hogy van a stresszel kapcsolatban tennivaló bőven, úgy gondolják, hogy ennek a folytatása is lehet a Stresszmentes munkahelyek a magyar önkormányzatoknál című projekt és szeretnének ebben komoly eredményeket elérni és ezt visszacsatolni, annak érdekében, hogy hozzájáruljunk a stressz kezeléséhez - hangsúlyozta Boros Péterné.

Az MKKSZ-nek azért fontos a stresszmentes önkormányzati működés, mert nagyon sok problémával küzdenek a hivatalok, a vezetők nagyon nagy terheléssel dolgoznak, emellett kialakult egy új kihívás, amit a pandémia okoz - mondta az MKKSZ elnöke. Hozzátette, hogy ilyen szituáció önmagában is óriási stresszt okozott, ezért remélik: a tudományos megalapozottságú kutatás visszaigazolja, hogy mit lehet tenni a vezetők részéről a dolgozók érdekében. Hangsúlyozta, hogy nagyon fontosnak tartják ezt, és szeretnék minél hamarabb a kutatás eredményeit visszacsatolni a hivatali dolgozókhoz.

 

A projektől:

A GINOP-5.3.5-18-2018-00083 azonosítószámú „Munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség fejlesztését célzó tematikus projektek” felhívás keretében a Fontanus Alapítvány, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) hármas konzorciumi partnerségében dolgoznak együtt a minőségi munkahelyek megteremtésért. A projekt keretében kérdőíves felmérést végeztünk a közalkalmazottak és köztisztviselők körében a stresszfaktorok kimutatása és a stresszkezelési képességek tanulmányozása érdekében, mind a munkavállalók, mind a munkáltatók esetében. A projekt tartalma a magyar önkormányzatokban dolgozó munkavállalók stresszfaktorainak felmérése, a felmért faktorok és körülmények alapján stressz megelőző és -kezelő módszertan kifejlesztése a munkavállalók és munkáltatók számára, figyelembe véve a szektor sajátosságait, a kutatási eredmények publikálása, népszerűsítése, ill. pilot projekt keretében a kidolgozott módszertan bevezetése több önkormányzati munkahelyen.

Fotó: TÖOSZ