Megvannak a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2021-es pályázati szakaszának továbbjutói

2021. 07. 28. | TÖOSZ hírek

A pályázatok beérkezését követően a Program Irányító Bizottsága döntést hozott, a szakértők írásbeli értékelését követően a bizottság tagjai a beérkezett pályázatok közül 2021. július 28-án hibrid ülés keretében választották ki a 15 továbbjutó önkormányzati jó gyakorlatot.

A 13 éve folyamatosan működő Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programja az Európa Tanács támogatásával egy széles körben elfogadott nemzetközi módszertant követ. A TÖOSZ vezetésével, szakértők közreműködésével az Irányító Bizottság az elfogadottság, az együttműködés, átláthatóság, nyitottság, fontosság, hatásosság, hatékonyság, fenntarthatóság, megismételhetőség, innováció és a dokumentáltság szempontjai alapján értékelték a 2021. június 31-ig beérkezett pályázatokat. Az idei év témái a következők voltak: önkormányzati idősellátás, bűnmegelőzés, közbiztonság, társadalmi felzárkózás, valamint önkormányzati innovációk. A legjobb pályázatok valamennyi területen díjazásban részesülnek a Belügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően.


A szakértők írásbeli értékelését követően 2021. július 28-án döntött az Irányító Bizottság a továbbjutókról hibrid (online és személyes) ülés keretében.

Az Irányító Bizottság, és az abban résztvevő szervezetek (Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Autonómia Alapítvány, Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület, Homo Oecologicus Alapítvány, Kisvárosok Szövetsége, Magyar Faluszövetség, Magyar Önkormányzatok Szövetsége, Országos Polgárőr Szövetség, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége) a 2021-es pályázati kiírással és online tudásprogrammal is arra ösztönzi az önkormányzatokat, hogy használják fel egymás innovációit; tanuljunk egymástól, gondolkodjunk közösen a közös célok érdekében.



A Program keretében a TÖOSZ 2021. március-június hónapokban négy tematikus online konferenciát szervezett az idei évben meghirdetett pályázati témáknak megfelelően, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a pályázatra, valamint segítse a potenciális pályázókat a felkészülésükben. A rendkívül sikeres konferenciasorozatot követően, összesen 25 pályázat érkezett.

Valamennyi beérkezett pályázatot színvonalasnak és elismerésre, másokkal való megosztásra érdemesnek találta az Irányító Bizottság. Ezúton is továbbítjuk az Irányító Bizottság elismerését a pályázóknak.

A Program keretein belül, a pályázatok szakértői értékelését is figyelembe véve az Irányító Bizottság tagjai megvitatták az egyes pályázati anyagokat és döntöttek a továbbjutó pályázatokról. Az alábbiakban bemutatjuk a 15 továbbjutó önkormányzat írásos pályázati anyagát:

Önkormányzati idősellátás jó gyakorlatai, kiemelten az otthoni szolgáltatások és ellátások jó gyakorlatai

Budapest XIII. kerület

Ebben is segítünk - házhoz jön a bevásárlókocsid

 

Jánoshida

Közösségek erejével az aktív időskorért Jánoshidán

 

Tamási

Önkormányzati idősellátás jó gyakorlata, - saját erőforrásokra építve - veszélyhelyzet idején és azt követően.

 

Budapest XII. kerület

Demencia Iroda - Demenciával élők és hozzátartozóik célzott segítése

 

Budakeszi

 

Az időskori kreativitás megőrzése, új kreatív személyiségjegyek fejlesztése a megnövekedett szabadidőben

 

Bűnmegelőzési, közbiztonsági jó gyakorlatok

Budapest XIII. kerület

„Randevú a biztonsággal” – közbiztonsági programsorozat

 

Páty

„Integrált önkormányzati rendészeti modell”

Budapest III. kerület

Bűnmegelőzési labirintus: áldozatvédelmi szabadulószoba időseknek és drogmegelőzési szabadulószoba fiataloknak

Önkormányzati innovációk

Budapest XIII. kerület

Okos megoldás az ügyfél-, és munkatársbarát közigazgatás fejlesztésére

Püspökszilágy

Hegy- és dombvidéki települések kisléptékű innovatív új és klasszikus módszerekkel történő védekezése a villámárvizek ellen, a vízmegtartás és klímavédelemhez való alkalmazkodás lehetőségei

Szombathely

Szombathelyi Közösségi Bérlakás Rendszer (KBR)

Jászberény

Önkéntesség újratöltve

Ipolytölgyes

„Hosszúlétra” önkormányzati eszközkölcsönző

Társadalmi felzárkózási jó gyakorlatok – szegénység elleni küzdelem munka biztosításával, munkahelyteremtéssel a település közösségének hasznára

Szigetvár

„Ifi sziget”

Miskolc

Leszakadó városrészek integrációja Miskolcon


A pályázati dokumentációhoz a pályázati formanyomtatvány elektronikus kitöltése mellett egy 8-10 szöveges-képes diából álló MS Power Point (ppt) prezentációt és egy rövid videó megküldését vártunk a pályázóktól. A rövid videókat folyamatosan közzétesszük az interneten, hogy a tanulási folyamat és a tudásmegosztás már ebben a szakaszban is igazán hatékony lehessen.