Indulhat a közös munka - hamarosan kezdődik a D-Care Lab Budapest innovációs otthonápolási program

2021. 04. 23. | TÖOSZ hírek

A D-Care Labs projekt keretében meghirdetett felhívásunkra konkrét fejlesztési igényekkel, megoldandó problémával jelentkeztek az érdeklődők. A jelentkezők jellemzően egy-egy önkormányzat, szervezet képviseletében vehetnek részt a programban, de magánszemélyek is vannak a szerencsések között, akik részére szociális gondozással és a szociális vállalkozással kapcsolatos know-how-t, módszereket és támogató hálózatot kínálunk innovatív ötletek megvalósításához, valamint a sikeres és fenntartható megvalósításhoz. A Program szakértőinek értékelése alapján tizennégy csapat nyert felvételt a D-Care Lab Budapest első évfolyamába, így 2021. május 21-től nyolc másik ország hasonló laboratóriumával 2022 szeptember végéig dolgozhatnak együtt.

A D-Care Labs projekt a Duna Interreg program támogatásával, a Duna régió 10 országának nemzetközi konzorciumaként jött létre a baden-württembergi Diakonie Baden vezetésével. A Duna régióban az otthonápolás területén számos kihívással kell szembenéznünk. Ápolóhiány, az ellátottak növekvő száma, túlterhelt ellátórendszer mind az egészségügyben, mind a szociális szektorban. És most még a COVID-19 vírus is… Ugyanakkor mi hiszünk benne, hogy erre a helyzetre az innovációk keresése a kulcs, és ehhez a projekthez számos kiváló szakértőt, szervezetet nyertünk meg, akik osztják velünk ezt a véleményt, velük együttműködésben indítjuk el a magyarországi D-Care Lab-et.

D-Care laborunk a szociális gondozással és a szociális vállalkozással kapcsolatos know-how-t, módszereket és támogató hálózatot tartalmaz az innovatív ötletek megvalósításához, valamint a sikeres és fenntartható megvalósításhoz.

A Lab-ben résztvevő innovációs csapatokat lépésről lépésre fogjuk kísérni és támogatni a koncepció kialakításának útján. 6 modulban (mindegyikből 1 nap) együtt haladunk a probléma feltárásától, a prototípusok fejlesztésén át a szociális üzleti modellek kidolgozásáig.

Biztosítjuk a kulcsfontosságú képességek fejlesztését a sikeres kommunikációs stratégia kialakításához, segítjük az üzleti és szolgáltatás fejlesztést, valamint támogató hálózatot biztosítunk egész Magyarország területéről. Megosztjuk a legjobb gyakorlatokat egész Európából.

A D-Care Lab Budapest első évfolyamának tervezett időpontjai:

1. modul: 2021. május 21.

2. modul: 2021. június 17.

3. modul: 2021. szeptember 29.

4. modul: 2021. november 18.

5. modul: 2022. február 15.

6. modul: 2022. május 19.

Záró esemény: 2022. szeptember 30.

A 2021. március 5-ei határidőig érkezett jelentkezéseket figyelembe véve a Program szakértőinek értékelése alapján az alábbi csapatok nyertek felvételt a D-Care Lab Budapest első évfolyamába:

1

MDIT Kft.

2

Őszi Fény Idősek Otthona Alsómocsolád

3

Berzeviczi Nikolett, Fónagyné Szokolai Katalin

4

Budakeszi Város Önkormányzata

5

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat

6

Derekegyházi Egyesített Gyermekjóléti és Szociális Intézmény

7

Együtt Egymásért /Tapolca Környéki Önkormányzati Társulás

8

Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Nonprofit Kft /ALMAVIRÁG ÖSSZEFOGÁS

9

Körös-szögi Kistérség Szociális és Gyermekjóléti Intézménye

10

Mecseknádasd Község Önkormányzata

11

Mórahalom Város Önkormányzata

12

Salva Vita Alapítvány

13

Szamossályi Község Önkormányzata

14

Szászvár Nagyközség Önkormányzata