Új lendületben a TÖOSZ Polgármesternői Tagozata

2021. 04. 16. | TÖOSZ hírek

A TÖOSZ dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere által vezetett Polgármesternői Tagozatának 2021. április 14-ei ülésén a résztvevők megválasztották a Tagozat Dél-Alföldi Régiójának vezetőjét, meghatározták a szervezet éves munkatervét, így az önkormányzatokat érintő szakmai kérdések mellett idén előtérbe kerülhet a generációk együttműködése, az idősellátás, egészségügy, gyermekek helyzete, a nemzetközi kapcsolatok és a klímavédelem témája is. A résztvevők előadást hallhattak az Európai Települések és Régiók Tanácsa, a CEMR szakmai munkájához és az Európai Esélyegyenlőségi Chartához való csatlakozás lehetőségéről, praktikus alkalmazásokról, kiadványokról és kezdeményezésekről egyaránt.

A résztvevők egyhangúlag Gajdosné Pataki Zsuzsannát, Sándorfalva polgármesterét választották a Polgármesternői Tagozat Dél-Alföldi régiójának vezetőjévé, így a szervezet vezetősége a 2020. március 4-ei tisztújító tagozati ülést követően teljessé vált, így az alapszabálynak megfelelően annak hét választott tagja van regionális megoszlás szerint, tagja továbbá a Polgármesternői Tagozat elnöke és hivatalból a TÖOSZ főtitkára.

Vezetőség

1. Elnök:

Dr. Győri Ottilia, Budakeszi város polgármestere (Pest megye)

2. Észak-Magyarországi Régió (Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék):

Horváth Jánosné, Parasznya község polgármestere (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

3. Észak-Alföldi Régió (Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék):

Bíróné dr. Dienes Csilla Szamossályi község polgármestere (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

4. Dél-Alföldi Régió (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyék):

Gajdosné Pataki Zsuzsanna, Sándorfalva polgármestere (Csongrád-Csanád megye)

5. Közép-Magyarországi Régió (Budapest és Pest megye)

Zsírosné Pallaga Mária, Hernád nagyközség polgármestere (Pest megye)

6. Közép-Dunántúli Régió (Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyék):

Dr. Horváth Klára, Bábolna város polgármestere (Komárom-Esztergom megye)

7. Dél-Dunántúli Régió (Somogy, Tolna és Baranya megyék):



Zsoldos Márta Piroska, Böhönye község polgármestere (Somogy megye)

8. Nyugat-Dunántúli Régió (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék):



Lendvai Ivánné, Kunsziget község polgármestere (Győr-Moson-Sopron megye)

9. Hivatalból tag:

Dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára

 

A Polgármesternői Tagozat idei munkatervéről

A TÖOSZ Polgármesternői Tagozat 2021. évi munkatervének meghatározásához, az idei évben tartandó ülések, konferenciák, workshopok előkészítéséhez online kérdőív segítségével több témajavaslatot vetettünk fel a TÖOSZ-tag önkormányzatokat képviselő női polgármestereknek és a megadott témajavaslatok között fontossági sorrend kialakítását kértük. A válaszadók kiemelten fontosnak ítélték az aktuális önkormányzatokat érintő kérdéseket, mint például a polgármesteri bér, működés finanszírozása, feladatok ellátása, de hasonlóan fontos a generációk együttműködése a közösségek életében, egymás segítése, a szociális feladatokhoz kapcsolódó tevékenységek, az idősellátás, egészségügy helyezte és a gyermekek helyzete, gyermekjogok kérdése is. Emellett megjelenik a sorrendben a nők szerepe a klímavédelemben illetve, hogy mit tudunk tenni érte mikrokörnyezetünkben, továbbá fontos a nemzetközi kitekintés, a nemzetközi kapcsolatok erősítése is.

A Polgármesternői Tagozat ülésének résztvevői hangsúlyozták, hogy a fenti témák mellett aktuális kérdésekkel is szeretnének foglalkozni, ezért a következő héten a Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódóan szeretnék ráirányítani a figyelmet a téma fontosságára.

Az ülés keretében a nők és férfiak helyi szintű esélyegyenlőségének Európai Chartájáról tartott előadást Jaimie Just, a Európai Települések és Régiók Tanácsa (CEMR) esélyegyenlőségi szakértője. Jaimie Just  kiemelte, hogy a CEMR a helyi és regionális önkormányzati szövetségeket fogja össze, 60 nemzeti helyi és regionális önkormányzati szövetség a tagja 42 európai országból. Elmondta, hogy két pilléren alapul a szervezet működése: egyrészt az európai politika és törvényhozás befolyásolása, másrészt a tudáscsere, melynek keretében állandó bizottságok és munkacsoportok működnek a CEMR-on belül. Ilyen az Állandó Esélyegyenlőségi Bizottság is, amelynek dr. Győri Ottilia a tagja Magyarország képviseletében.

Az esélyegyenlőségi politika szükségességét példázta a férfiak és nők közötti egyenlőtlenségekkel, amelyek megmutatkoznak a keresetekben is, tájékoztatása szerint 15%-kal kevesebbet keresnek a nők ugyanazért a munkáért, mint a férfiak, átlagosan 15%-a nő az európai polgármestereknek. Magyarországon ez az arány az átlagot meghaladja, 20,4%.

Kiemelte, hogy helyi szinten a nemek közötti egyenlőség három pilléren alapul, ezek a kötelezettségvállalások, kompetenciák és az együttműködés. A kötelezettségvállalással kapcsolatban rámutatott: fontos, hogy a politika minden szintjéről elköteleződés keletkezzen az egyenlőség irányába.

Mint mondta, a Európai Charta a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről a helyi életben című dokumentumot  CEMR a tagszövetségekkel együttműködve hozta létre 15 évvel ezelőtt. A Charta célja az európai helyi és regionális önkormányzatok ösztönzése arra, hogy kötelezzék el magukat a konkrét eszközökkel való fellépésre a nemek közötti egyenlőség megteremtésére a helyi élet minden szintjén.

Formális, nyilvános elkötelezettség az egyenlőség mellett. A Chartának jelenleg 1850 aláírója van 36 országban, 28 nyelvre fordították le eddig. Magyarországról eddig összesen négy település írta alá a dokumentumot: Alsózsolca, Magyarmecske, Ormosbánya és Zebegény.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon sokfajta tevékenységet végeznek a Chartával kapcsolatban. Gyűjtik a jó gyakorlatokat, rendezvényeket, konferenciákat szerveznek, összehozzák a politikusokat és a szakembereket. Az aláíróvá válás előnyei kapcsán kiemelt számos ingyenes, vagy alacsony költségvetésű praktikus alkalmazást és példát, amelyek sok esetben egyszerűen, szemléletváltással megvalósíthatóak. A tanulságok között legfontosabbként említette az önkormányzati vezetők elkötelezettségét, illetve azt, hogy a nemek közötti esélyegyenlőség kérdését érdemes összekapcsolni más emberi jogi kérdésekkel, például az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával, mert a nemek közötti egyenlőség általános emberi jogi kérdés - mondta.

Felhívta a figyelmet az Charta hivatalos weboldalára: charter-equality.eu, ahol cselekvési terv kidolgozásához lépésenkénti útmutatót, jó gyakorlati példákat találhatunk, illetve elérhető az aláírók atlasza elnevezésű keresőmotor és eszköz az önkormányzatok és régiók számára, hogy kapcsolatba léphessenek egymással és konzultálhassanak a cselekvési tervekről. Emellett nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos hírek és információk, emellett indikátorok és oktatási anyagok eszköztára várja az érdeklődőket a következő weboldalon: indicators.charter-equality.eu

Jaimie Just kiemelte, hogy segítséget nyújtanak a Chartához csatlakozó településeket a munkában, a csekekvési tervek kidolgozásában, akár olyan módon, hogy két-három fő szempontot kiválasztva tesznek lépéseket az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében.

Az elhangzott előadás prezentációja ITT található.

Az Európai Chartát a nők és férfiak közötti egyenlőségről helyi szinten c. dokumentum magyar nyelven, illetve a csatlakozási dokumentum is elérhető a TÖOSZ weboldalán.