Schmidt Jenő: több száz település szorulhat hitelfelvételre

2020. 07. 13. | A TÖOSZ a médiában

Semmi sem lett az önkormányzatoknak ígért 200 milliárdos állami mentőcsomagból - írja a Népszava. A lap információi szerint az ötlet, hogy legyen egy átmeneti segítséget nyújtó hitelkeret, ami pótolhatja a helyi iparűzési adóból idén kieső bevételt, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségétől (TÖOSZ) származott, de a szervezet sem kapott magyarázatot arra, hogy miért törölte a tervet a kormány.

Tab fideszes polgármestere, Schmidt Jenő a lapnak azt mondta: a keret elég lett volna arra, hogy fél évet nyerjen a szektor, így viszont a szolidaritási adó befizetésére kötelezett 800 önkormányzat fele hitelfelvételre szorulhat.

Elvileg minden település köthet likviditási hitelszerződést valamelyik pénzintézettel saját adóbevételei összegének feléig, de az így felvett hitelt egy éven belül vissza kell fizetni, és ma a korábbinál is nehezebb megmondani, hogy beérkeznek-e és ha igen, mikor a tervezett bevételek.

A TÖOSZ elnöke szerint a napi gyakorlatban a bankok rugalmasan kezelik az ilyen likviditási kereteket: ha az önkormányzat egyetlen napra össze tudja szedni a pénz visszafizetéséhez szükséges összeget, másnap viheti, mert újra nyílik a keret.

Forrás: atv.hu