Védekezési naplót vezet Seregélyes

2020. 03. 26. | Hazai önkormányzati gyakorlatok

Seregélyes nagyközség polgármestere árvízvédelemre kidolgozott forgatókönyv alapján készített a koronavírus elleni védekezés során alkalmazható védekezési naplót. A polgármester javaslata szerint a települési önkormányzatok a - mintaként is rendelkezésre bocsátott - napló segítségével időrendben tudják rögzíteni összes intézkedésüket és a dokumentum segítséget nyújthat a veszélyhelyzet elmúlását követően a védekezésre fordított plusz kiadásaik elszámolásához.

Horváth Sándor a TÖOSZ Titkárságának eljuttatott levelében arról számolt be, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzetre való tekintettel „védekezési naplót” készített, melynek segítségével a koronavírus elleni védekezés során felmerülő önkormányzati intézkedéseket, igénybe vett szolgáltatásokat, felmerült költségeket rögzítik. A polgármester elképzelése szerint a veszélyhelyzet elmúlását követően az államhoz fordulnak majd az idő közben felmerült többletköltségeik utófinanszírozása céljából.

Horváth Sándor tájékoztatása mellett megosztotta velünk és az érdeklődő településvezetőkkel az elkészített mintát, amely INNEN letölthető.

Elmondta továbbá, hogy a jelenlegi, járvány okozta veszélyhelyzetre nem áll rendelkezésre kidolgozott forgatókönyv, azonban az árvízvédelemre igen. A polgármester áttanulmányozta az abban megfogalmazottakat, és azok segítségével készítette a fenti "védekezési naplót". 

Kiemelte: próbált körültekintő lenni atekintetben, hogy az önkormányzat saját költségei mellett a szolgáltatások igénybevétele is, illetve egyéb költségek is figyelembe vehetőek legyenek. Hozzátette: a naplóban az összes intézkedést fel tudják tüntetni időrendi sorrendben, azt „költségelni” tudják, és soronként, illetve oldalanként is összesíthetik. 

A polgármester tájékoztatása szerint a naplót az egyszerűség kedvéért kézzel töltik ki. Felhívta a figyelmet: a napló vezetése mellett természetesen számlákkal is alá kell támasztani a annak tartalmát.