Ötszázmilliárdot kér évente a TÖOSZ a vidéknek

2018. 06. 01. | A TÖOSZ a médiában

Orbán Viktor miniszterelnökhöz és a Modern falvak programért felelős Gyopáros Alpár kormánybiztoshoz fordul őszig a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a szervezet átfogó koncepciót készít a vidék felzárkóztatására. Schmidt Jenő, a szervezet elnöke úgy véli, ki kell választani két-három leszakadt régiót, és leginkább oda kell összpontosítani a pénzt, egy nagy tőkekoncentrációt kell végrehajtani, és ennek hatására a magántőke is elkezd abba az irányba áramlani - írja a Magyar Idők.

Javaslatcsomagot dolgoz ki a Modern falvak programmal kapcsolatban a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) illetékes munkacsoportja, az anyagot, amely legkésőbb szeptember végére készülhet el, átadják Orbán Viktor miniszterelnöknek és Gyopáros Alpár kormánybiztosnak, aki a Modern városok program mellett az újonnan induló Modern falvak programért felel – erről tájékoztatta lapunkat a TÖOSZ elnöke.

Schmidt Jenő azt mondta: több – így infrastrukturális, közigazgatási vagy állami feladatellátási – területen próbálnak javaslattal élni, de a gazdasági részt mindenképpen a kormánnyal közösen kell kidolgozni. Hozzátette: mindenki azzal érvel, hogy a helyi gazdaságra kell építeni, csak ilyen nincs és soha nem is volt, ezért nem sikerült eddig.

Úgy véli, a térségeknek új pozíció­kat kell keresniük, és ennek kialakulásához meg kell mutatni az utat. Szavai szerint éppen ezért ennek a programnak egészen másképp kell felépülnie.

– Ki kell mondani, hogy nem lehet minden térséget teljes egészében fejleszteni. Ki kell választani két-három leszakadt régiót, és leginkább oda kell összpontosítani a pénzt. Ezekben a térségekben többet kell fizetni az embereknek a közigazgatásban, hogy oda menjenek dolgozni, és ott is maradjanak. Egy nagy tőkekoncentrációt kell végrehajtani, és ennek hatására a magántőke is elkezd abba az irányba áramlani – fogalmazott Schmidt Jenő.

A TÖOSZ elnöke a napokban az Echo TV-ben is nyilatkozott a témában. Elmondta, hogy éves szinten 400-500 milliárd forintot javasol a Modern falvak program megvalósítására a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a központi költségvetésből. Beszélt arról is, hogy ha a program segítségével sikerül megélhetést és magas szintű közszolgáltatásokat megvalósítani, nemcsak a kistelepüléseken élőket tudják megtartani, de sok, jelenleg még külföldön dolgozó magyart is visszacsábíthatnak.

– A kormányprogram legnehezebb feladata ez lesz a következő négy évben – mutatott rá Schmidt Jenő, aki szerint minimum 12-15 évre van szükség ahhoz, hogy a területi kiegyenlítődés végbemenjen Magyarországon.

Fontosnak nevezte a települések közötti úthálózat felújítását, az internet-, a villamosenergia- és az ivóvízhálózat megteremtését. – Minden egyes járásban szükség van két-három nagyobb vállalatra, illetve a közszolgáltatások ellátásának kiszélesítésére – hangsúlyozta Schmidt Jenő, hozzátéve: a Modern falvak program nagyon fontos a vidék Magyarországának, a kistelepülések életében 200 éve nem volt ilyen kezdeményezés.

Forrás:magyaridok.hu