TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről

2017. 05. 24. | TÖOSZ hírek

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ülésén tárgyalta és állásfoglalást fogadott el a 2018. évi központi költségvetésről szóló törvénytervezetről.

A határozat értelmében a TÖOSZ a 2018. évi központi költségvetés helyi önkormányzatokat érintő részét elfogadhatónak tartja a következő feltételek kiegészítésével:

1. köztisztviselői bértábla rendezése és lefinanszírozása;

2. 50 milliárd forint hazai forrás kiírása pályázatok útján a 10000 fő alatti települések – járásszékhely városok kivételével – számára;

3. feladatfinanszírozási rendszer folyamatos további felülvizsgálata.

Az állásfoglalás kiemeli:

Nagyon régóta most elsőként beépülnek a kormányzati intézkedések a költségvetési törvénybe. Az önkormányzatok feladatfinanszírozási rendszere hiányos. Vannak még benne elemek, amelyek nem részei a feladatfinanszírozásnak (orvosi ügyelet, közművelődés, könyvtár, közmunkafeladatból adódó többletköltségek). Sajnos a következő évben nem számolhatunk a 2018. évi költségvetési törvény tervezete szerint köztisztviselői bérrendezéssel, ami súlyos következményeket vetít előre a rendszerünket illetően. Fejlesztési források a következő években nagyságrendileg a nagyobb populációk számára lesznek elérhetők. A Modern Város Program óriási forrás átcsoportosítást jelent és teljes egészében átrendezi hazánk területi kiegyenlítődését. A többi város is egy jelentős EU-s fejlesztési összegre számíthat, ami nagyságrendileg a Modern Város Program 20 %-a.

A TÖOSZ kibővített Elnöksége által elfogadott állásfoglalás ITT található.