Együttes elnökségi ülést tartott az OPSZ és a TÖOSZ

2017. 02. 23. | TÖOSZ hírek

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) közös elnökségi ülést tartott 2017. február 17-én, Budapesten. Az eseményen a két szervezet vezetői mellett Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány, valamint Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára is részt vettek. Az ülés napirendjén az önkormányzatok és a polgárőrség együttműködésének tapasztalatai szerepeltek, melynek kapcsán az érintett oldalak képviselői kifejtették észrevételeiket, továbbá bemutatásra került a polgárőrség és az önkormányzatok együttműködésének módszertana című jegyzet is.

Az ülés kezdetén Völgyi Ferenc, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke ismertette, hogy 2017. február 6-12. között több súlyos bűncselekmény történt Heves megyében. Az elkövetők elfogásában a településeken működő polgárőr egyesületek tagjai aktívan és eredményesen részt vettek. A kiemelkedő polgárőr tevékenységéért Czinege László rendőr dandártábornok, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője és Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke kitüntetéseket illetve jutalmakat adtak át.(Az OPSZ beszámolóját ITT olvashatják)

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke megköszönte az önkormányzati szektor nevében az újabb együttes ülés megtartásának lehetőségét. Azt látni kell, hogy 2800 olyan település van hazánkban – ami nem városi rangú, főváros, vagy kerület – , ahol a polgárőrség nélkül nehezebb lenne az élet a rendőrség számára. Azt tapasztaljuk és látjuk, hogy a polgárőrség munkája nagyon fontos a rendőrség számára, különösen a helyi információk tekintetében. A mi érdekünk egyértelműen összeforr a polgárőrséggel és a rendőrséggel. A mi munkánk elsődlegesen az, hogy minden településen a polgárőr egyesületek és a helyi önkormányzatok a lehető legjobban egymásra találjanak, ebben a folyamatban a TÖOSZ-nak nagy szerepe van – mondta Schmidt Jenő.

A TÖOSZ előterjesztési mintát fog készíteni a magyarországi községek számára amely tartalmazza, hogy mi egy együttműködési megállapodás tartalma, melyek a támogatási és egyéb feltételek. Szeretnénk, hogy minden településen, ahol van polgárőr egyesület, minden egyes önkormányzat napirendre venné a kérdést, és megkötné a megállapodást – hangsúlyozta a TÖOSZ elnöke.

Az önkormányzatok és a polgárőrség együttműködésének tapasztalatairól Dr. Barnucz Szilvia, az OPSZ főigazgatója, a szervezet önkormányzati elnökhelyettese tartott előadást, melynek során beszélt az OPSZ legmagasabb szintű belső normájáról, az alapszabályról, amely részletesen foglalkozik az önkormányzatok és a polgárőr szervezetek együttműködéséről. A főigazgató szerint ennek egyik legfontosabb eleme, hogy minden polgárőr egyesület a saját alapszabályában rögzíti, hogy vállalja a helyi önkormányzattal való együttműködését, a közrend és közbiztonság védelme érdekében ebben közre is működik, meg is valósítja azt.

A TÖOSZ és az OPSZ között 2014. augusztus 9-én aláírt együttműködési megállapodása kapcsán az együttműködés eredménye egyértelműen látszik; a polgárőrségnek aktív segítő, stratégiai partnerei lettek a helyi önkormányzatok és a szövetség is. A megállapodásban alapvetően a települések rendjének védelmére irányuló feladatok, az állampolgárok biztonságérzetének javítása, és a jogsértések megelőzése, esetleges megakadályozása – mondta Barnucz Szilvia.

Mindezen együttműködésnek kézzelfogható tapasztalatai is vannak. Az egyik legfontosabb, hogy a TÖOSZ által 2008 óta működtetett Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok elnevezésű pályázat 2016-ban kiírt pályázati szakaszának az OPSZ is részese lehetett, mivel az egyik téma a helyi önkormányzatok és polgárőr egyesületek együttműködése volt. A legnagyobb számban erre a témakörre érkeztek pályázatok, összesen 25 polgárőr egyesület adta be pályázatát, majd több fordulót követően három győztest hirdettek 2016. november 17-én. Olyan gyakorlatokat mutattak más egyesületek és önkormányzatok részére, és olyan folyamatot indított a TÖOSZ ezzel, amelyet nem szabad abbahagyni, reméli, hogy a jövőben is kapnak a BM-től lehetőséget, hogy egy ilyen téma mentén a polgárőr egyesületek továbbra is indulhassanak.

Az OPSZ főigazgatója a tapasztatok vonatkozásában említette, hogy: minden településen működjön polgárőrség, továbbá fontos, hogy a polgárőr egyesület és az önkormányzat között legyen együttműködés, mivel véleménye szerint nem működhet jól, hatékonyan egy településen a közrend és közbiztonság megvalósítása ilyen együttműködés nélkül. Hasonlóan fontos a felek részéről a folyamatos kapcsolattartás, kommunikáció. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten támogassa anyagilag és technikailag a polgárőr egyesületeket, mivel a civil szervezeteknek szüksége van a támogatásra. Előre viszi az együttműködést és a közrend megvalósítását az, hogy ha a település, az önkormányzat első emberei részt vesznek a polgárőrök tevékenységében, ezért kérik, hogy a polgármesterek, önkormányzati képviselők maguk is legyenek polgárőrök. Fontos a rendezvényeken való kölcsönös részvétel. Javasolta továbbá, hogy az OPSZ és a TÖOSZ együttműködési megállapodása kerüljön felülvizsgálatra, fogalmazzon meg olyan pontokat, amelyek tovább erősíthetik az együttműködést, továbbá kiemelte azt az igényt, hogy minden egyesület az önkormányzatával kössön együttműködést, mivel egymás nélkül hatékonyan nem valósulhat meg bűnmegelőzést.

Az előadást hozzászólások követték, majd Csampa Zsolt, aBelügyminisztérium önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára hívta fel a figyelmet felszólalásában arra, hogy olyan stratégiai partnerség és együttműködés jött létre közel 26 éve a polgárőrség, az önkormányzatok és a polgármesterek között, amely példaértékű, mert ez a stratégiai együttműködés segíti, és egyben támogatja is a rendőrség munkáját. Az az együttműködés, ami helyben, a településeken segítséget nyújt a közrend és a közbiztonság tekintetében, az egyik legfontosabb Magyarország és a kormány számára is – monda Csampa Zsolt.

Papp Károlyrendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány köszönetét fejezte ki az Országos Polgárőr Szövetségnek és az önkormányzatoknak a támogató együttműködéséért, amit a rendőri szervek irányába tanúsítottak a 2016-os évben. A rendőrség olyan komoly kihívásokkal kellett, hogy szembesüljön tartósan az elmúlt évben is, mint az illegális migrációval kapcsolatos szakmai feladatok végrehajtása, illetve az általános terrorveszélyeztetettségi helyzet Magyarországon is, ugyanúgy, mint az Európai Unió többi tagállamában.

„Ahhoz, hogy Magyarországon közbiztonsági deficit ne alakuljon ki, ahhoz, hogy Magyarországon nyugalom és rend legyen, ahhoz, hogy Magyarországon megfelelő közbiztonság legyen, ahhoz szükséges volt az, hogy a déli határszakaszon, a magyar-szerb határon egy nagyon komoly, megerősített, határőrizeti jelenlétet tudjon a rendőrség a honvédség támogatásával és a polgárőrséggel együttműködve biztosítani.” – mondta Papp Károly. Hozzátette: a polgárőr egyesületek hatékonyan és konstruktívan együttműködve helytálltak, és jól helyettesítették és pótolták a létszámbeli problémákat, amelyek az átvezénylések időszakában kialakulhattak volna, ha az együttműködés nem ilyen példaértékű. – Köszönöm ezt az együttműködést és támogatást! – tette hozzá az országos rendőrfőkapitány.

A hozzászólásokra reflektálva hangsúlyozta: a közbiztonság megteremtése és alakítása közügy, nem kimondottan a rendőrség, az önkormányzatok, vagy a polgárőrség feladata, hanem be kell vonni párbeszéd alapján az állampolgárokat, elsősorban a civil szervezetek, oktatási intézményeket, az egyházakat. Beszélni kell közös dolgainkról, ügyeinkről közös megoldásokat kell találni helyi problémák kezelésére. Papp Károly egyetértett azzal a polgármesteri hozzászólással, amely a 300x100-as program sikerét érintette. A program jó az állampolgároknak, ezért támogatja annak folytatását. Egyetértett azzal is, hogy el kell kezdeni a következő időszakban, amikor ilyen lehetőséget biztosít a kormányzat, a térfigyelő kamerarendszerek amortizációs cseréjét, illetve ahol nem jó, ott át kellene vizsgálni és megújítani a közvilágítást is.

Dr. Christián László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezető docense, az OPSZ elnökségi tagja ezt kövezően röviden bemutatta azt a módszertani kézikönyvet, amely az önkormányzatok és a polgárőrség együttműködését segíti elő.