Megalakult a Digitális Jövő Települési Hálózata

2016. 12. 07. | TÖOSZ hírek

 A digitális technológiai fejlődés lehetőségei és kihívásai, a digitális jövő települési közösségi befogadásának társadalmi felelőssége vezette Budaörs és Alsómocsolád önkormányzatait,amikor 2016. december 7-én, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által működtetett Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban Wittinghoff Tamás és Dicső László, a települések polgármesterei nagyszámú érdeklődő jelenlétében aláírták a Digitális Jövő Települési Hálózat alapító dokumentumát. Egyben megnyitották a csatlakozás lehetőségét valamennyi érdekelt önkormányzat, technológia- és tartalomszolgáltató számára. A kezdeményezés sikerességét az Innovatív Önkormányzatok Klubján keresztül, sajátos eszközeivel segíti elő a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége.

Az eseményen mintegy 40 érdeklődő, köztük polgármesterek, jegyzők, kormányzati és önkormányzati munkatársak, civil szervezetek, technológia- és tartalomszolgáltatók vettek részt. Az ünnepélyes aláírás a résztvevők bemutatkozását követte. Az dokumentum aláírása után elsőként jelezte csatlakozási szándékát, majd a helyszínen aláírta a belépési nyilatkozatot Ipolytölgyes önkormányzata, majd rövid előadások hangzottak el a szolgáltatók részéről.

A Digitális Jövő Települési Hálózat alapító dokumentumát Wittinghoff Tamás, Budaörs és Dicső László, Alsómocsolád polgármesterei írták alá.

Wittinghof Tamás, Budaörs polgármestere kiemelte: nagyon fontos, hogy a piaci szereplők, az önkormányzatok és az állam jól tudjanak annak érdekében együttműködni, hogy el tudják látni  legfontosabb feladatukat: ellátni az ott élőket, megfelelő szinten biztosítani a szolgáltatásokat számukra. Amiből a legkevesebb van mindenki számára, az az idő, ebből következik, hogy ezek  a technológiák, az internet világának fejlődése, a digitális jövő egy lehetőség arra, hogy minél kisebb fáradtsággal, rövidebb idő alatt, hatékonyabban lehessen ügyeket intézni.

Dicső László, Alsómocsolád polgármestere elmondta: a települések számára a jövőt a hálózatban való gondolkodás jelenti, együtt kell működni, mivel egyedül nem megy, "nem tudunk olyan nagyok lenni, hogy ne szoruljunk egymásra" -tette hozzá. A polgármester a TÖOSZ Innovatív Önkormányzatok Klubját is képviselve kiemelte: az összefogásban rejlik a siker, a digitalizáció és az együttműködés jelenti a biztos jövőt.


Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára elmondta: hisz abban hogy vannak és lesznek lakható és élhető települések, melynek feltétele a digitalizáció, ahogy a különböző közszolgáltatások biztosításának és elérésének is. A főtitkár örömét fejezte ki, hogy a szövetség helyszínt biztosított a hálózat megalapításához, egyúttal kifejezte azt a szándékot, hogy a TÖOSZ elnöksége döntsön a hálózathoz való csatlakozásról és részt vegyen a közös munkában.



 
Gáspár Mátyás közigazgatás szervezési szaktanácsadó az aláírt dokumentum kapcsán kiemelte: a létrejött hálózat fontosságát abban látja, hogy a települések együtt hatékonyabban gyorsabban  és olcsóbban tudnak a jövőbe lépni. Nagyon sok kezdeményezés van Magyarországon, amely potenciált jelent, közösségi hozzáférések széles hálózata, kísérletek, fejlesztések sokasága, de ezek  nem állnak össze egy-egy településen vagy térségben a gazdaságot, társadalmat fejlesztő eszközrendszerré. A most létrejött Digitális Jövő Települési Hálózat azt célozza meg, hogy akik ebbe  bekapcsolódnak,- települések, technológia szolgáltatók, kutatók, fejlesztők- egymásra találnak annak érdekében, hogy a digitális jövő szervesüljön a hétköznapi életben.



Az alapítók várják az érdeklődő önkormányzatok, fejlesztő, kutató, szolgáltatók jelentkezését és csatlakozását a Digitális Jövő Települési Hálózatához.

Információ: Gáspár Mátyás, E-mail: manyo2@t-online.hu  Tel.: 30/298-0030